RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Koja su pravila kućne izolacije?

Sanda Mileusnić | 2. decembar 2020. | 12:24 | Društvo

Koja su pravila kućne izolacije?

Povećanjem broja zaraženih od koronavirusa sve je više pacijenata koji se upućuju na kućno lečenje, a u izolaciju idu i članovi domaćinstva obolele osobe. Kako sve ovo izgleda u praksi, naša ekipa je proverila sa kolegom Marjanom Kišom, čija se porodica proteklih nekoliko dana nalazi u izolaciji. Kako on sam ne pokazuje simptome, već je samo kontakt inficirane osobe, priča nam da čine sve napore da u kućnim  uslovima spreče dalju cirkulaciju virusa.

Preciznija upustva o tome kako se ponašati u kućnoj izolaciji kaže nisu dobili, stiglo je rešenje o četrnaestodnevnoj izolaciji, a svakodnevno ih zovu iz policije kako bi proverili da li su kod kuće.

Iz Kovid ambulante poručuju da u slučajevima kada cele porodice idu u izolaciju, a nisu svi zaraženi, mere higijene treba budu na visokom nivou, prostorije treba češće provetravati, a obolelu osobu što je moguće više izlolovati od zdravih članova domaćinstva. Ukoliko pozitivan član porodice koristi zajedničke prostorije poput kupatila, posle njega trebalo bi dezinfikovati, a takođe bi trebalo da nosi masku kada dolazi u kontakt sa drugim članovima.

Rešenje o obaveznoj izolaciji za kontakte dobija se na osnovu upitnika popunjenog u kovid ambulanti, navodi naša sagovornica.

Ukoliko kod pacijenata koji su na kućnom lečenju dođe do pogoršanja simptoma, treba ponovo da se jave u kovid ambulantu, dok se oni koji nemaju tegoba po isteku izolacije javljaju izabranom lekaru radi zatvaranja bolovanja.

Ostale vesti iz ove kategorije