RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Svaki deseti Subotičanin je osoba sa invaliditetom

Sanda Mileusnić | 3. decembar 2020. | 13:10 | Društvo

Svaki deseti Subotičanin je osoba sa invaliditetom

Procene su da deset odsto ukupne populacije ima neku invalidnost, a kako ni Subotica ne odstupa od ovih brojki,  možemo reći da je svaki deseti  žitelj  našeg grada osoba sa invaliditetom. Međunarodni dan posvećen upravo ovoj kategoriji stanovništva ove godine obeležava se u vrlo specifičnoj situaciji koja je doprinela da celo čovečanstvo teže živi, a osobe sa invaliditetom još teže, uplašeni su, a njihovo zdravlje je još više ugroženo - poručuju iz Društva za cerebralnu i dečju paralizu.

Osobe sa invaliditetom svakodnevno se suočavaju sa poteškoćama u kretanju, stigmatizacijom i marginalizacijom. Ipak, određeni pomaci su vidljivi, centar grada je asfaltiran, što je olakšalo kretanje, rampe se postavljaju, ali ne u dovoljnoj meri.  Zapošljavanje je još jedan kamen spoticanja, dodaje naša sagovornica.

Iz lokalne samouprave poručuju da je tokom ove godine iz budžeta izdvojeno blizu četiri miliona dinara za udruženja osoba sa invaliditetom, a podrška se pruža i ustanovama socijalne zaštite, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, Dnevnom boravku za decu i omladinu i Dnevnom boravku za odrasle, za koje je 2020.godine opredeljeno 18,7 miliona dinara.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svake godine 3.decembra počev od 1992. godine kako bi se promovisalo njihovo puno i ravnopravno učešće i preduzele sve mere za uključivanje u sve aspekte društva i razvoja.

Ostale vesti iz ove kategorije