RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Stručnjaci upozoravaju: svinjsko meso kontrolisati na trihinelozu

Sanda Mileusnić | 29. decembar 2020. | 12:28 | Društvo

Stručnjaci upozoravaju:  svinjsko meso kontrolisati na trihinelozu

Sezona praznika i svinjokolja, koja je uveliko u toku, sa sobom nosi povećanu opasnost od trihineloze.   Iako su  slučajevi zaraze u Severnobačkom okrugu relativno retki, i većih epidemija nije bilo, epidemiolozi upozoravaju - meso obavezno treba pregledati. U slučaju da pojedemo svinjetinu inficiranu  trihinelama prvo se javlja dijareja, a nakon dve nedelje larve prodiru u krvotok, a potom u muskulaturu.

Kako dr Bohucki objašnjava, slučajevi infekcije trihinelom su najčešći tokom januara i februara, kada na red dođe meso koje se termički ne obrađuje -  kobasice i šunke. Kako je to period kada je i grip aktivan, a ove godine i korona virus, trihineloza se često ne prepozna, jer se simptomi pripišu nekoj drugoj infekciji.

Iz veterinarske ambulante poručuju da ove sezone nisu imali zabeležen slučaj trihineloze, ali je primetan i mnogo manji broj donetih uzoraka svinjskog mesa na analizu, za oko četvrtinu u odnosu na ranije godine.

Na analizu se donosi uzorak dijafragme, a nakon samo nekoliko sati proizvođači će saznati da li je meso bezbedno za ljudsku upotrebu. Naš sagovornik apeluje i na kupce da obavezno obrate pažnju na to kakvo meso kupuju, kao  i da zatraže potvrdu da je pregledano.

Tikvicki dodaje i da su tokom prošle zime imali jedan uzorak svinjskog mesa koji je bio pozitivan na trihinelozu, a da je poslednji smrtni slučaj uzrokovan zaraženim mesom bio pre 15 godina u Bajši.

Ostale vesti iz ove kategorije