RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Tri moguća rešenja za sanaciju Gradske deponije

Marijana Tolimir | 30. decembar 2020. | 10:21 | Društvo

Tri moguća rešenja za sanaciju Gradske deponije

Za jedan od najvećih ekoloških problema u Subotici – nesanitarnu Gradska deponija „Aleksandrovačka bara“ na kojoj se gomila smeće Subotičana pune 42 godine,  rešenje je na vidiku. Za sanaciju i rekultivaciju izrađena su tri predloga koje je JKP „Čistoća i zelenilo“ prosledilo Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Kako objašnjavaju nadležni, prvi predlog je i najjeftiniji – stajao bi oko 5,5 miliona evra, a podrazumeva da se samo rasuto smeće sakupi i odnese, a da svo ostalo ostane i uz mere sanacije, postane – brdo.

Druga varijanta, koja je i najskuplja i stajala bi 21 milion evra, predviđa kompletno vađenje svog smeća i njegovo prebacivanje na drugu lokaciju, dok je treća neko srednje rešenje između prve i druge i po ceni i po rešenju – koštala bi oko 10 miliona evra i podrazumevala bi delimično vađenje otpada.

Sada se čeka saglasnost Pokrajine, koja bi, kako očekuju u „Čistoći i zelenilu“ trebalo da stigne početkom sledeće godine. Nakon toga, Grad može da konkuriše za sredstva kod evropskih fondova za jednu od tri ponuđene varijante.

A da bi se uopšte pristupilo sanaciji rekultivaciji, najpre mora da se prestane sa dovoženjem otpada na Gradsku deponiju. Da bi se to dogodilo, mora da zaživi Regionalni sistem upravljanja otpadom.

Do tada, Subotičani godišnje odlože 50.000 tona otpada na telo deponije, koja je dostigla nadmorsku visinu od preko 120 metara.

Ostale vesti iz ove kategorije