RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Komunalije poskupljuju za 30 odsto –građani negoduju

Marijana Tolimir | 30. decembar 2020. | 13:17 | Društvo

Komunalije poskupljuju za 30 odsto –građani negoduju

Gradsko veće je juče dalo saglasnost na zahteve pet javnih i javno komunalnih preduzeća za povećanjem cena. To praktično znači da će Subotičani od 1. februara objedinjeni račun za vodu, čišćenje dimnjaka i odvoženje smeća plaćati u proseku od 400 do 700 dinara više. Poskupeće i pojedine usluge „Pogrebnog“, kao i ulaznica za bazen u Dudovoj šumi. Građani ovo, kao i svako drugo poskupljnje, dočekuju s negodovanjem.

Kako navode u lokalnoj samoupravi, cene usluga javnih preduzeća po zakonu treba da pokrivaju njihove rashode – rashodi su, ističu, imali stopu rasta u poslednjih nekoliko godine, a cene nisu korigovane u „Dimničaru“ i „Stadionu“ osam, odnosno šest godina u „Čistoći i zelenilu“ i „Pogrebnom“. Najveća stavka su minimalne plate radnika, koja je takođe povećavana. Rasli su i drugi troškovi, poput energije i goriva, pa su sagledavajući sve kriterijume, odlučili da daju saglasnost na nove cene.

Jedino preduzeće koje je već imalo korekciju, jeste „Vodovod i kanalizacija“ 2018. godine i to zbog ugovora sa EBRD i KFW bankom. Novo poskupljenje opet je posledica tih kredita, objašnjavaju nadležni, kao i novoizgrađenih sistema, te činjenice da tamo visok procenat radnika prima minimalnu zaradu.

Poskupljenja stupaju na snagu za 30 dana.

Ostale vesti iz ove kategorije