RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Hronika

Preminuo Manojlo Ivošević

Redakcija TV Subotica | 30. decembar 2020. | 14:54 | Hronika

Preminuo Manojlo Ivošević

Ugledni privrednik Subotice, Manojlo Ivošević, preminuo je 28. decembra u 83. godini života, nakon kratke i teške bolesti.

Manojlo Ivošević je rođen 9. maja 1937. godine u Gorskom Kotaru. Kao petogodišnjak, preživeo je ratnu golgotu, jer je bio jedan od najmlađih logoraša u logoru Bakar, kraj Rijeke. Nakon oslobođenja, sa preživelim rođacima se doseljava u Bajmok, gde se pridružuje  porodici, provodi detinjstvo i završava osnovnu školu. Nakon završetka srednje škole u Subotici, upisuje Ekonomski fakultet u Beogradu, koji završava 1962. godine, među prvima, kao student generacije.

Odmah po završetku studija, zapošljava se u  “Metaliji” na poziciji generalnog direktora. Po integraciji "Metalije" sa "Severom", postaje komercijalni direktor. Na ovoj funkciji ostaje sve do odlaska na mesto direktora firme "Sever" u Kopenhagenu, gde takođe vrši i poslove direktora Privredne komore Jugoslavije, u periodu od 1985. do 1990.

Subotici, kao i Srbiji, doneo je razne inovacije, kao sto su preteča katalizatora za automobile, za zaštitu zagađenja vazduha, prečistač za vazduh, a za unapređenje poljoprivrede zalivne sisteme i borio se za to da električnu energiju dobijamo putem vetrenjača.

Dobitnik je Oktobarske nagrade 1972. godine, kao izraz društvenog priznanja za izuzetne rezultate postignute u oblasti privrede. Vojska Jugoslavije ga je takođe nagradila najvišim priznanjem, Ordenom za najbolje organizovanu odbranu grada Subotica.

Manojlo Ivošević će biti sahranjen u ponedeljak, 4. januara u 12 časova, iz Radić kapele na Parvoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Ostale vesti iz ove kategorije