RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Glumci bez pozorišta punih 13 godina

Marijana Tolimir | 31. decembar 2020. | 11:36 | Kultura

Glumci bez pozorišta punih 13 godina

Na novoj sceni Narodnog pozorišta subotički glumci trebalo je da zaigraju upravo sada – krajem 2020. godine. Ipak, to se nije dogodilo jer je pandemija koronavirusa odložila i poslednji rok za završetak zgrade Narodnog pozorišta.

Glumci ulaze u četrnaestu godinu bez adekvatnih uslova za rad – u nekadašnjoj hali fabrike čipke „Mladost“, koja je trebalo da im bude privremena „kuća“ svega pet godina. Privremeno, postalo je predugo, a problemi svakodnevica na koju su otupeli.

Mlađi članovi ansambla za bolje ni ne znaju – Milan Vejnović u Suboticu je došao 2008. godine, kada je kako ističe, na mestu gde je nekad bilo pozorište – zatekao ogromnu rupu.

 Sudbinu ansambla na sprskom jeziku dele i kolege iz Drame na mađarskom- i oni imaju svoju salu za probe koja je u jednako lošem stanju.

Uprkos svim nedaćama, Narodno pozorište u sezoni ima čak osam premijera. Sadašnji upravnik, Miloš Stanković, koji deli sudbinu kolega, jer u isto vreme i glumac, naziva svaku premijeru – čudom. Kako dodaje, neophodno je da što pre dobiju adekvatne uslove za rad, kao i najmanje dve pozorišne sale.

Zgrada Narodnog pozorišta spolja je završena. Ostalo je da se urade sve unutrašnje instalacije u probnim salama, kao i njihovo opremanje, uređenje komercijalnih prostora, kao i kompletni radovi u koncertnoj dvorani. Novi rok za završetak je kraj 2021. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije