RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Velike količine hrane i pića utiču i na pad imuniteta

Redakcija TV Subotica | 31. decembar 2020. | 12:17 | Društvo

Velike količine hrane i pića utiču i na pad imuniteta

Sezona praznika uveliko je u toku, a to je i period kada zbog bogate trpeze dođemo u situaciju da preteramo sa hranom, jer su nam često i oči gladne, pa ne možemo da odolimo brojnim đakonijama, što posnim, što mrsnim. Dok stručnjaci savetuju umerenost, većina sugrađana sa kojima smo pričali priznaje da ume da pretera, ali se trude da pronađu ravnotežu, a ima i onih koji zbog zdravstvenih razloga ne smeju da se opuste ni za praznike.

Manje šećera, soli i masnoće, uz umerenost i davanje prednosti kvalitetu na uštrb kvantiteta, jednostavna je jednačina kako napraviti prazničnu trpezu koja će ujedno biti i zdrava, ali i ukusna.

Količina unetih kalorija tokom praznika umnogome prevazilazi preporučene dnevne vrednosti, pa samo jedan tipičan vojvođanski praznični ručak u sebi ima oko 1500 kalorija, što je previše, dodaje naša sagovornica.

Umereni treba da budemo i u alkoholu, a kako se svake godine velike količine hrane bace baš u ovom periodu, pri pripremi obroka treba da budemo racionalni i skuvamo samo onoliko koliko nam je zaista potrebno. Preterivanje u konzumaciji hrane i pića takođe dovodi i do kratkotrajnog pada imuniteta, napominje naša sagovornica i svima poručuje da tokom praznika ne zaborave ni na fizičku aktivnost, te toplo preporučuje šetnju.

Ostale vesti iz ove kategorije