RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Redovnim ginekološkim pregledima do prevencije raka grlića materice

Sanda Mileusnić | 21. januar 2021. | 12:41 | Zdravstvo

Redovnim ginekološkim pregledima do prevencije raka grlića materice

Rak grlića materice čini deset odsto svih malignih tumora kod žena, najčešće se javlja u populaciji starosti od 30 do 55 godina, ali sve je prisutniji i među mlađim ženama. Ono što upravo ovo maligno oboljenje izdvaja od drugih jeste što nam je poznat njegov uzročnik – rak grlića materice je maligni tumor koji uzrokuje infekcija HPV virusom.

Većina nas tokom svog života dođe u kontakt sa HPV virusom, međutim u skoro 90 odsto slučajeva organizam stvori antitela i sam od sebe pobedi virus. Kod pet do deset odsto slučajeva virus ipak nastavi da postoji u telu, te dolazi do njegove aktivacije i  stvaranja promena na grliću materice. Kako sagovornica objašnjava, prvi simptomi se javljaju tek kada  već i sam kancer nastane.

Ono što je za ginekologe bitno jesu premaligne promene, odnosno period od početka  infekcije do pojave raka, te su redovne kontrole ključne, jer je rak grlića materice u potpunosti izlečiv ako se otkrije na vreme.

Ove nedelje obeležava se i Evropska nedelja prevencije raka grlića materice pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti -  redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“.

Ostale vesti iz ove kategorije