RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zahuktavaju se radovi na završetku Narodnog pozorišta

Sanda Mileusnić | 22. januar 2021. | 13:43 | Društvo

Zahuktavaju se radovi na završetku Narodnog pozorišta

Radovi na zgradi Narodnog pozorišta nalaze se u osmoj fazi,  upravo je završena faza osam-jedan koja je podrazumevala opremanje pozorišne sale scenskom tehnikom. Postavljene su 22 pokretne platforme koje se pokreću spiro-liftovima do visine od tri metra, što će gledanje pozorišnih predstava dići na viši nivo.

Prethodna godina poremetila je i usporila radove, jer je oprema mahom stizala iz inostranstva, ali kako koordinatorka ističe, zadovoljni su kako se sve odvija, jer su sredstva za osmu i devetu fazu obezbeđena.

Glavni projekat za rekonstrukciju najstarijeg pozorišta u Srbiji urađen je 2003.godine, 2007. su radovi i započeli, da bi 2014. projektanti doneli odluku da se pozorište spusti za jednu etažu i poveća njegov komercijalni deo. Dve godine kasnije, 2016, usledila je odluka koje je donela prekretnicu – rekonstrukcija Narodnog pozorišta postala je projekat od kapitalnog značaja za Srbiju,  što je značilo finansiranje iz republičkog i pokrajinskog budžeta.

Kada je finansiranje u pitanju, od 2003. do 2016. za rekonstrukciju pozorišta izdvojeno je oko 950 miliona dinara, dok se nakon 2016. sredstva znatno povećavaju i za četiri godine u Narodno pozorište opredeljuje se milijardu i 200 miliona.

Do konačnog završetka ostale su još dve faze, deveta koja obuhvata komercijalni deo i deseta – koncertna dvorana. Očekuje se da već nakon završetka devete pozorište biti pušteno u rad, odnosno da će se glumci vratiti na scenu, a sa njima i publika.

Ostale vesti iz ove kategorije