RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Ostavljanje pušenja u fokusu Nacionalnog dana bez duvana

Sanda Mileusnić | 1. februar 2021. | 10:38 | Zdravstvo

Ostavljanje pušenja u fokusu Nacionalnog dana bez duvana

Nacionalni dan bez duvana, 31.januar obeležen je pod sloganom „365 dana bez duvana“ kako bi se skrenula pažnja na značaj prestanka upotrebe duvanskih i nikotinskih proizvoda, ukazalo na posledice štetne po zdravlje, kao i pružila podrška pušačima da ostave cigarete. Kao i svake godine, i najmlađi Subotičani uzeli su učešće u kampanji svojim crtežima putem kojih šalju poruku da je pušenje štetno.

Kada se govori o borbi protiv duvanskog dima, veoma je važno posebnu pažnju posvetiti najmađima, kako bi ih zaštitili od ponekad vrlo agresivnih kampanja duvanske industrije, istakla je načelnica Centra za promociju zdravlja, dr Nada Kosić Bibić i podsetila da mladi pored cigareta, sve više koriste i druge duvanske i nikotinske proizvode, poput nargila i e-cigareta, a koji su podjednako štetni.

Procena je da u svetu živi preko jedne milijarde pušača, da godišnje od posledica upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu umre oko osam miliona ljudi, a da u Srbiji puši oko 2,5 miliona odraslih stanovnika. Jedina efikasna mera u borbi protiv duvanskog dima jeste potpuni prestanak pušenja, što i jeste glavni cilj ovogodišnje kampanje, dodaje dr Kosić Bibić.

Nacionalni dan bez duvana se u našoj zemlji obeležava poslednje dve decenije.

Ostale vesti iz ove kategorije