RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U budžetu Grada 73 miliona dinara od izdavanja državne zemlje

Sanda Mileusnić | 2. februar 2021. | 12:01 | Poljoprivreda

U budžetu Grada 73 miliona dinara od izdavanja državne zemlje

Lokalna samouprava je u prethodnoj godini prihodovala 73 miliona dinara od izdavanja zemljišta u državnoj svojini. Od ukupno 14.800  hektara državne zemlje u subotičkom ataru, poljoprivrednicima je izdato 12.200 , a zakupci su najvećim delom stočari, koji su po pravu prečeg dobili oko 10,5 hiljada hektara.

Još 2.200 hektara poljoprivrednici su izlicitirali, a Grad je dao i oko 700 hektara raznim ustanovama na korišćenje bez naknade. Prosečna cena po hektaru kretala se od 170 do 205 evra.

Program zaštite, uređenja i davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta iz 2020. prvi put je predvideo mogućnost višegodišnjeg zakupa za proizvođače svinja, što je od velikog značaja za sam kvalitet parcela.

Trenutno je u toku plaćanje zakupa po pravu prečeg koje treba da se okonča do 17. februara, a nakon toga sledi još jedna licitacija za parcele koje još uvek nisu izdate. Krajem februara planirano je javno nadmetanje za oko 1800 hektara, a poljoprivredni proizvođači će po svoj prilici ovaj put licitirati onlajn.

Ostale vesti iz ove kategorije