RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Svetski dan borbe protiv raka - maligne bolesti u porastu

Sanda Mileusnić | 4. februar 2021. | 13:41 | Zdravstvo

Svetski dan borbe protiv raka -  maligne bolesti u porastu

Maligne bolesti zauzimaju drugo mesto u svetu kada je uzrok smrtnosti u pitanju, tokom svog života jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboleti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanest žena će umreti od nekog oblika maligne bolesti. Prema poslednjim dostupnim podacima za Severnobački okrug iz 2019.godine, od ukupno 2644 preminule osobe, njih 511 izgubilo je bitku sa nekom vrstom raka. Ovo su podaci sa kojima dočekujemo Svetski dan borbe protiv raka, bolesti koje su u velikoj meri preventabilne, ali je njihov trend u porastu.

Najučestalije lokalizacije malignog oboljenja kod žena su rak dojke, rak pluća, rak debelog i  završnog creva i rak grlića materice, dok  je kod muškaraca na prvom mestu rak pluća, sledi rak debelog creva, rak prostate, rak mokraćne bešike, a na petom mestu kod oba pola nalazi se rak pankreasa.

Pored faktora rizika na koje ne možemo uticati, postoje i  oni koje svojim stilom života i zdravim navikama možemo promeniti, pa su procene stručnjaka da čak 40 odsto malignih bolesti možemo izbeći.

Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka, a u toku je i trogodišnja kampanja pod sloganom „Ja sam, ja hoću“ kojom se poručuje da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima.

Ostale vesti iz ove kategorije