RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Interesovanje za poslastičarima veliko i među učenicima i kod poslodavaca

Sanda Mileusnić | 5. februar 2021. | 12:34 | Društvo

Interesovanje za poslastičarima veliko i među učenicima i kod poslodavaca

Hemijsko-tehnološka škola trenutno školuje drugu generaciju poslastičara, a interesovanje za ovaj profil dualnog obrazovanja izuzetno je veliko, pogotovo kada se u obzir uzme da slično usmerenje u našem gradu nije postojalo duži niz godina, a da su potrebe privrede za poslastičarima velike.

U poslastičarskom kabinetu zatekli smo vredne učenike kako mese i peku kolače, a miris pogačica i mafina od bundeve koje su pravili širio se i van zidova učionice. Jedna od učenica drugog razreda, Nina Boršoš, priča nam kako ju je ljubav prema slatkišima podstakla da upiše baš ovaj smer.

Nina dalje priča kako je zadovoljna uslovima u kojima rade i uče, a  poručuje i svima koji žele da nauče nešto zanimljivo, daju mašti na volju i razvijaju svoju kreativnost da odaberu poslastičarstvo kao svoju profesiju.

Koliko je dobro opremeljen kabinet važan da bi đaci naučeno u teoriji mogli da primene i u praksi, priča nam profesorica Terežak Anita i dodaje da zbog trenutne situacije učenici ne mogu da odlaze na praksu kod poslodavaca, ali da je bez obzira na sve zadovoljna kako napreduju.

Iz škole poručuju kako u našem gradu već duže od petnaest godina nije postojao obrazovni profil na kom bi se školovali budući poslastičari, te da je već prve godine kada je smer formiran interesovanje što đaka, što njihovih roditelja bilo izuzetno veliko. Ono što je takođe dobro, je da na tržištu rada postoji potreba za poslastičarima.

Hemijsko-tehnološka škola i u narednoj godini upisuje novu generaciju ovog obrazovnog profila, a priliku da se školuju za poslastičara imaće 30 osmaka - budućih majstora kolača i torti koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku.

Ostale vesti iz ove kategorije