RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Gradskim i prigradskim autobusima besplatno se vozi 7799 starijih od 65 godina

Sanda Mileusnić | 5. februar 2021. | 13:52 | Društvo

Gradskim i prigradskim autobusima besplatno se vozi 7799 starijih od 65 godina

Uslugu subvencionisanog gradskog i prigradskog prevoza, odnosno povlašćene karte za prevoz vozilima JP „Subotica-transa“ koristi 7799 sugrađana starijih od 65 godina, čija mesečna primanja ne prelaze 27.689 dinara. Na jednoj od najfrekventijih autobuskih stajališta, kod „Lifke“, razgovarali smo sa nekima od starijih sugrađana. Kažu nam uz malu penziju i  sve ostale dažbine, njihovom kućnom budžetu mnogo znači što se makar besplatno voze.

Iz lokalne samouprave poručuju da su uslovi za dobijanje povlašćenih karata u gradskom i prigradskom prevozu regulisani  Pravilnikom o subvencionisanju cena komunalnih usluga koji se primenjuje od 2015.godine, kao i da se u te svrhe svake godine izdvajaju sredstva iz budžeta u okviru Programa socijalne i dečje zaštite. Ove godine opredeljeno je 46 miliona dinara.

Sredstva namenjena za subvencionisanje karata na nivou su prethodnih godina, a ove godine odobreno je 18 novih zahteva. Lica sa prebivalištem na teritoriji Grada Subotice imaju pravo na mesečnu kartu za prevoz u gradskom saobraćaju, dok oni koji žive u naseljenim mestima na teritoriji Subotice osim vožnje gradskim linijama, dobijaju i pojedinačnu kartu na  relaciji prigradskog saobraćaja od mesta stanovanja do Grada Subotice.

Lica starija od 65 godina koja ispunjavaju uslove za dobijanje povlašćene karte, zahteve mogu da predaju svakog radnog dana u Uslužnom centru Gradske kuće. Potrebno je dostaviti osnovna lična dokumenta zajedno sa dokazom o mesečnim primanjima, odnosno čekom penzije ili rešenjem za socijalnu pomoć.

Ostale vesti iz ove kategorije