RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Izgradnja centralnog groblja na vojnim poligonima u Radanovcu

Sanda Mileusnić | 11. februar 2021. | 11:45 | Društvo

Izgradnja centralnog groblja na vojnim poligonima u Radanovcu

Buduće centralno gradsko groblje nalaziće se na prostoru nekadašnjih vojnih poligona Radanovac iza bivše Druge kasarne „Petar Drapšin“. Ova odluka doneta je na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada, kada je usvojena Odluka o donošenju Plana generalne regulacije VI za delove zona “Mali Radanovac” i “Radanovac”.

Kako urbanista, Karolj Terteli pojašnjava, Generalnim urbanističkim planom iz 2018.godine, odustalo  se od prvobitne namere izgradnje centralnog groblja na lokaciji u Malom Bajmoku koja se nalazila u privatnom vlasništvu, a za novu lokaciju izabran je prostor je u vlasništvu Grada.

Terteli dodaje da je ceo kompleks Druge kasarne namenjen prvenstveno za komercijalizaciju, te da će se groblje prostirati samo na delu poligona, odnosno na nekih 57 hektara.

Prostor, koji zauzima oko 150 hektara, biće podeljen u nekoliko delova: centralno groblje, poslovno-komercijalni deo, stambeni deo, a u planu je i izgradnja nove gradske saobraćajnice koja bi sadržaje spojila sa Palićkim putem, ali sve to dalje treba da se razradi urbanističkim projektima, dodaje Terteli.

Ostale vesti iz ove kategorije