RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Otkrivamo kako izgleda rad u PCR laboratoriji

Sanda Mileusnić | 12. februar 2021. | 12:53 | Zdravstvo

Otkrivamo kako izgleda rad u PCR laboratoriji

Uzorkovanje i analiza PCR testova se u našem gradu radi od početka jula prošle godine, a tokom šest meseci kroz laboratoriju Centra za mikrobiologiju prošlo ih je više od 8000, što uzoraka pacijenata sa simptomima koronavirusa, što onih na sopstveni zahtev. Tim koji je u proteklom periodu podneo veliki deo tereta u dijagnostici kovida-19 čine četiri osobe: molekularni biolog, dva tehničara i načelnica Centra. Kako kažu, sve zahteva maksimalnu posvećenost i koncentaciju, ali se ne žale.

Proces kreće od uzimanja uzorka. Ukoliko u Zavod za javno zdravlje dolazite kako biste se testirali zbog putovanja, dočekaće vas Suzana Damjanović. Nakon što od vas uzme uzorak, nastavlja da radi na PCR aparatu, kao i na izdavanju rezultata.

Pored komercijalnog dela koji sami rade, u jutarnjim časovima stiži i uzorci iz bolnice i kovid ambulante. Tu na scenu stupa Danijela Marković, molekularni biolog, kroz čije su ruke prošle hiljade testova. Postupak same analize podeljen je na tri celine.

Nakon sledeće faze, PCR reakcije, sledi obrađivanje uzoraka u PCR aparatu sa kog se naposletku očitavaju rezultati. Kako Danijela dodaje, straha nije bilo, a sve ovo smatra dobrom školom i iskustvom.

Kako načelnica Centra za mikrobiologiju dodaje, od samog početka epidemije bili su uključeni u proces testiranja, ali su uzorke tokom prvih nekoliko meseci slali u laboratorije u Novi Sad i Beograd. Pošto su PCR aparat i iskustvo u radu sa njim već imali, usledila je priprema prostorija i svih potrebnih uslova za analizu testova, da bi od jula počeli da i sami rade sve -  od uzorkovanja do izdavanja rezultata.

Iako im na analizu PCR testova možda ode najveći deo vremena, naše sagovornice i drugi zaposleni u Centru za mikrobiologiju, ne zapostavljaju ni druge bolesti, čije analize i dalje svakodnevno rade.

Ostale vesti iz ove kategorije