RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ferenc Torma čuva zanate od zaborava

Sanda Mileusnić | 18. februar 2021. | 11:36 | Društvo

Ferenc Torma čuva zanate od zaborava

Subotičanin Ferenc Torma pre 35 godina napustio je mašinsku struku i počeo da radi sa drvetom. Sve je počelo kada je kao turista otišao u Split, oduševio ga je vašar sa rukotvorinama, gde je i sam odlučio da počne da oživljava drvo. Njegove vredne ruke su tokom nekoliko decenija izradile brojne predmete od ovog prirodnog materijala, kako kaže od čačkalice do igrališta, a omiljeni mu je rad sa orahom.

Želja da stvori trajnu vrednost podstakla ga je da počne sa izradom igrališta, jer kako kaže, rad za decu je privilegija. Inspiraciju je pronašao u starim žedničkim kućama, gde nakon dvesta godina opstaju samo tri materijala: štrange za bikove, bagremovi stubovi i trska. Upravo su to glavni materijali od kojih nastaju njegova igrališta na kojima se igraju mališani širom Srbije.

Osim umećem izrade predmeta od drveta, ovaj primenjeni umetnik se može pohvaliti i time što poznaje tajne i veštine čak 18 starih zanata, koje je naučio u kampovima u Mađarskoj. Rad sa kožom, trskom, glinom, rad na razbojima i tkanje samo su neke od pomalo zaboravljenih umeća koje sada može da prenosi drugima. U proces edukacije se uključila i njegova supruga Dijana, psiholog po struci. Sada kroz tri akreditovana seminara uče decu radu sa prirodnim materijalima.

Angažovanje u kampu na Tari, gde je  za četiri godine preko 9000 dece iz dijaspore prošlo kroz njegove radionice, ono je na šta je Ferenc najponosniji. Ostavio je tamo i svoj pečat -  Kapiju prijateljstva, a kako nam priča budućnost za zanate postoji, samo se nada da će uskoro i prosveta to shvatiti i uvesti predmete poput domaćinstva i ručnog rada.

Ostale vesti iz ove kategorije