RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mreži

Marijana Tolimir | 26. februar 2021. | 11:19 | Društvo

Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mreži

Štapići za uši, vlažne maramice, zaštitne maske, higijenski ulošci pa čak i rukavice sve češće završavaju u kanalizacionoj mreži, što stvara ozbiljne probleme u gradskom sistemu – osim što dolazi do zagušenja u cevima manjeg prečnika, ova higijenska sredstva ozbiljno opterećuju gradski prečistač otpadnih voda, budući da nisu biorazgradiva.

Kako objašnjava rukovodilac prečistača, Edit Trungel Mešter, uprkos tome što radnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ više puta u toku dana sa rešetki fizički skidaju sve ono što građani bace u kanalizacionu mrežu, deo toga prolazi, ulazi u sistem i stvara brojne probleme, poput kvarova na finoj opremi.  

Kako ističe naša sagovornica, neretko su primorani da zaustave segmente sistema kako bi fizički očistili opremu i zamenili pokvarene delove.

Kako bi prečistač radio bez poteškoća, nadležni apeluju na građane da ništa drugo osim toalet papira ne bacaju u WC šolje i slivnike, već da štapiće za uši i druga higijenska sredstva odlože u komunalni otpad, gde im je i mesto.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ podsećaju da je prečistač namenjen isključivo za prečišćavanje komunalnih voda i da neorganske materije ne može da preradi.

Ostale vesti iz ove kategorije