RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Žigmanov: Bunjevački nije jezik i tačka

Marijana Tolimir | 17. mart 2021. | 11:13 | Politika

Žigmanov: Bunjevački nije jezik i tačka

Reagujući na kritike koje su ovih dana čelnici bunjevačke zajednice iznosili na račun hrvatske u javnosti, pre svega na njihove argumente u vezi sa uvođenjem bunjevačkog jezika u službenu upotrebu, predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov sazvao je konferenciju za medije na kojoj je još jednom ponovio stavove te stranke. On je poručio da su jasno ukazali na nedostatke inicijative: zakonske – da Bunjevaca nema 15 odsto koliko je potrebno za uvođenje jezika u službenu upotrebu, i na drugom mestu leksičke – da je bunjevački govor, a ne jezik.

Na trećem mestu, Žigmanov je rekao da Hrvatska ima legitiman interes da se meša u ovo pitanje, pozivajući se na međudržavni sporazum između dve države o zaštiti manjima.

On je istakao da DSHV nije dao povod da se stvori negativna percepcija u javnosti i da se oni označavaju kao oni koji unose nered, tlače Bunjevce i ne daju im da ostvaruju prava. Poručio je i da ne žele da trpe pretnje koje su u proteklom periodu stizale na njihove adrese.

Predsednik DSHV-a je pohvalio reakciju policija koja je uhapsila osobu koja je pretila predsednici HNV-a, dok su preteći mejlovi koji su stigli na adresu stranke prosleđeni u Beograd i trenutno se radi na otkrivanju vinovnika. Dodao je i da su očekivali osudu predstavnika vlasti, kako bi se poslala jasna poruka da takve stvari nisu dozvoljene.

Ostale vesti iz ove kategorije