RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Subotica dobila 11 savremenih meteo stanica

Sanda Mileusnić | 18. mart 2021. | 12:18 | Poljoprivreda

Subotica dobila 11 savremenih meteo stanica

Umesto da gledaju u nebo, poljoprivredni proizvođači će sada podatke o vremenskim uslovima dobijati sa savremenih meteo stanica, pa će tako lakše donositi odluke poput početka radova u ratarstvu, tretiranju kultura i zaštiti bilja. Subotica je dobila 11 ovih stanica, koje se napajaju na sunčevu energiju i automatski šalju podatke o izmerenim vrednostima.

Meteo stanice su u stanju da prikupljaju podatke o mikroklimatskim uslovima u realnom vremenu, a kako sagovornica pojašnjava, ova tehnologija se dugo koristi u poljoprivredi, dok je njena praktična primena moguća  kako u ratarstvu, tako i u voćarstvu i povrtarstvu.

Stanice su postavljene u svakoj katastarskoj opštini, a podaci koji se na taj način prikupe besplatni su i namenjeni kako zakupcima državne zemlje, tako i vlasnicima privatnih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Grada, putem digitalne platforme AgroLIFE.

Subotica je meteo stanicu dobila u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“ koji sprovode Nemačka razvojna saradnja (GIZ), TeleGroup i NALED.

Ostale vesti iz ove kategorije