RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prevencija — najbolji način borbe protiv raka dojke

Sanda Mileusnić | 19. mart 2021. | 13:06 | Zdravstvo

Prevencija — najbolji način borbe protiv raka dojke

Rak dojke je najučestalija maligna bolest kod žena, kako u svetu, tako i u našoj zemlji. Prema poslednjim dostupnim podacima Registra za rak Srbije, tokom 2018. godine od raka dojke obolela je 4.561 žena, a preminula 1.691. Kada je Severnobački okrug u pitanju, statistika kaže da je 2018. obolelo 140 žena, dok su bitku sa bolešću izgubile 63 osobe.

U Subotici odnedavno postoji i udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke „Jedna uz drugu“.

Najvažniji faktor rizika za obolevanje od raka dojke jeste genetska predispozicija, a smatra se da pet do deset odsto žena ima nasledni karcinom dojke. Pored ovoga, faktori na koje ne možemo uticati su i pol i starenje, ali ima i onih  na koje možemo, a tiču se stila života. Simptome bolesti najčešće primeti sama žena, a ukoliko uoči nešto sumnjivo, neophodno je da se obrati lekaru.

Borba protiv malignih bolesti je moguća, a prevencija je najbolji način, poručuju stručnjaci. Razlog visoke smrtnosti od raka dojke u našoj zemlji leži u dijagnostikovanju u kasnoj fazi — kod dve trećine žena bolest se otkrije kada se već nalazi u odmaklom stadijumu, poručuje dr Nada Kosić Bibić i podvlači značaj skrining programa.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta, na prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije ove bolesti. Tim povodom, sutra će biti održana  onlajn edukativna tribina „Vakcinacija, kovid 19 i maligne bolesti“, a u ponedeljak će farmaceuti Apoteke Subotica u periodu od 8 do 14 časova u ogranku u Matije Gupca 26 proveriti interakciju lekova u terapiji i davati savete obolelim ženama.

Ostale vesti iz ove kategorije