RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Martovski mrazevi odneli kajsije - aprilski prete jabukama

Sanda Mileusnić | 7. april 2021. | 11:54 | Poljoprivreda

Martovski mrazevi odneli kajsije -  aprilski prete jabukama

Aprilski jutarnji mrazevi ne idu na ruku voćarima. Vremenske prilike izuzetno su negativno uticale na voćne zasade, pa je godina veoma neizvesna. Proizvođači iz Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova, okupljeni u zemljoradničku zadrugu „Voćko“ strahuju od novih minusa, jer je sasvim izvesno da su neke kulture već podbacile, izmrzle su kajsije i breskve, a šteta će verovatno biti stopostotna. Kada je jabuka u pitanju, koje u ovom delu i ima najviše, situacija je šarenolika i zavisi od sorte i terena.

Kako sagovornik dodaje, prolećni mrazevi zaređali su se već nekoliko godina unazad, i nisu ništa neuobičajeno, ali ono što ih je iznenadilo je što temperature nisu bile toliko niske, a šteta je možda veća nego prošle godine, kada je bilo i do minus osam.

I stručnjaci se slažu da godina nije obećavajuća po pitanju roda, niske temperature prisutne su  od 20.marta, kada je bilo i do minus šest stepeni. Kako iz Prognozno-izveštajne službe pojašnjavaju, problem je što je februar bio topao, pa je voće ranije krenulo, a potom izmrzlo.

Kako sagovornica ističe,  koliko je voća izmrzlo i kolika će biti šteta znaćemo tek kada prođe period hladnijeg vremena. Ono što voćarima dodatno ne ide na ruku je to da se niske temperature sa mrazem mogu očekivati sve do polovine maja.

Ostale vesti iz ove kategorije