RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Manje pozitivnih, sve više post kovid pacijenata

Sanda Mileusnić | 27. april 2021. | 12:04 | Zdravstvo

Manje pozitivnih, sve više post kovid pacijenata

Sve je više pacijenata koji se sa simptomima post kovida javljaju u zelenu zonu u Harambašićevoj. Kako pulmolog i koordinatorka Kovid ambulante dr Elizabeta Vrana pojašnjava, reč je o osobama koje nakon što su preležale korona virus sa upalom pluća imaju simptome poput zamaranja, a na njihovim snimcima pluća primetne su fibrozne promene.

Pacijenti kod pulmologa dolaze sa uputom iz Ambulante broj 7, koja radi kontrolne preglede nakon hospitalizacije, a post kovid se leči kortikosteroidima, u vidu pumpice ili tableta, u kombinaciji sa polivitaminskom terapijom za podizanje imuniteta.

Kako dr Vrana dodaje, u narednom periodu očekivan  je  dolazak  i pacijenata koji su u kućnim uslovima preboleli  kovid. Njima se savetuje da mesec ili dva nakon  preležane upale pluća  dođu kod pulmologa, te da obavezno sačuvaju stari rendgenski snimak radi boljeg poređenja. Svi pacijenti sa promenama na plućima miruju do poboljšanja opšteg stanja.

Kada je crvena zona u pitanju, kriva novoobolelih polako pada, pa je u skladu sa tim i broj timova smanjen sa devet na osam,  a kako dr Vrana dodaje nada se još većem smanjenju broja pregleda i pozitivnih  i prelasku na rad sa još jednim timom manje.

Ostale vesti iz ove kategorije