RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vernici obeležavaju Đurđevdan

Nikola Bulatović | 6. maj 2021. | 11:15 | Društvo

Vernici obeležavaju Đurđevdan

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave praznik Svetog Georgija, u narodu poznatijeg kao Đurđevdan, jednu od najčešće obeležavanih slava kod Srba. Običaji koji se upražnjavaju na Đurđevdan su različiti od regiona do regiona, a mnogobrojni Subotičani su ga obeleželi u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.  Na liturgiji su osveštali kolač, žito i vino a nakon toga praznik provode u krugu porodice i sa gostima.

Sveti Georgije se smatra jednim od prvih stradalnika za hrišćansku veru. Tadašnji rimski car bio je progonitelj hrišćanstva, a prema predanju, hrabri Đorđe je stao pred njega i odvažno mu je izjavio da veruje u Hrista. Car je naredio da ga muče i ubiju, nakon čega Đorđe postaje svetitelj.  Na ikonama je predstavljen na konju sa kopljem kojim ubija aždaju. Tada je stanovnike jednog rimskog sela spasavao od ove nemani.

Prema običajima, na Đurđevdan se pletu venčići od lekovitih trava koji se bacaju u vodu. Veruje se da ova praksa donosi ukućanima zdravlje i plodnost, ali i da ih štiti od uroka. Venčići se kače i na kuće, i ukoliko ga mladić ukrade sa kuće u kojoj stanuje devojka, smatra se da će mu ona biti buduća žena. Sagovornik nam naglašava važnost ovih narodnih običaja, ističući značaj liturgije bez koje, kako navodi, slava gubi smisao.

Prema verovanju na ovaj dan se susreću zima i proleće, a za njega se vezuje i priča o hajdučkom sastanku.

Ostale vesti iz ove kategorije