RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sportom do zdravlja u OŠ „Jovan Mikić“

Nikola Bulatović | 7. maj 2021. | 11:31 | Zdravstvo

Sportom do zdravlja u OŠ „Jovan Mikić“

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, koji se obeležava 10. maja, Centar za promociju javnog zdravlja će u saradnji sa Udruženjem „AKA“  i Crvenim krstom, u ponedeljak  u OŠ „Jovan Mikić“ organizovati sportsku akciju „Kretanjem do zdravlja“. Cilj je promocija vežbanja kao zdravog načina života. Kako ističe dr Zorica Dragaš, umerena i svakodnevna fizička aktivnost ključna je u prevenciji nezaraznih hroničnih bolesti, koje su vodeće u svetu i u našoj zemlji kada je u pitanju obolevanje i umiranje stanovništva.

Istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji iz 2018. godine,  pokazalo je da preporučenih 60 minuta fizičke aktivnosti na dnevnom nivou upražnjava trećina dece, dok je van školske nastave polovina fizički aktivna četiri puta nedeljno ili češće. OŠ „Jovan Mikić” se uključila u akciju kako bi i na taj način doprinela razvijanju svesti o značaju vežbanja kod učenika.

Na manifestaciji će školarci učestvovati u više sportskih disciplina. Uz muziku će se zagrevati, igraće košarku, fudbal, odbojku ali i zabavno-rekreativne igre na poligonu. Osnovci ce  moći da se oprobaju i u AKA fajt fitnesu.

U akciji „Kretanjem do zdravlja“ učestvovaće i volonteri Crvnog krsta,  koji će demonstrirati znanja iz prve pomoći.

Ostale vesti iz ove kategorije