RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

„Kretanjem do zdravlja“

Nikola Bulatović | 10. maj 2021. | 12:04 | Zdravstvo

„Kretanjem do zdravlja“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti u OŠ „Jovan Mikić“ održana je sportska akcija pod nazivom „Kretanjem do zdravlja“. Na terenima u dvorištu škole uz muziku i u veseloj atmosferi, učenici su posle zagrevanja igrali košarku, fudbal i odbojku. Pored dobre zabave,osnovci su razvijali svest o važnosti rekreacije, ali su i poslali poruku da je ona važna za zdravlje.

Istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji iz 2018. godine,  pokazalo je da preporučenih 60 minuta fizičke aktivnosti na dnevnom nivou upražnjava tek trećina školaraca. Naročito zabrinjava činjenica da se sa godinama smanjuje broj fizički aktivne dece, posebno devojčica. Rekreacija u tom uzrastu je značajna za izgradnju koštanog tkiva, razvoj tela i dobru funkciju organa čime se smanjuje rizik za razvoj hroničnih bolesti u odraslom dobu. Kako ističe dr Nada Kosić Bibić, bavljenje sportom pozitivno utiče i na mentalno zdravlje i zato je važno biti aktivan.

Ovo je sedma godina kako OŠ „Jovan Mikić“ organizuje ovu manifestaciju. Po rečima direktorke Marije Milodanović, Međunarodni dan fizičke aktivnosti škola koristi kao priliku da podseti učenike koliko je treniranje bitno za zdravlje.

Za dobro zdravlje odraslima se preporučuje 30, a mladima 60 minuta vežbanja dnevno.

Ostale vesti iz ove kategorije