RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Melanom – jedan od najopasnijih tumora koji je lako sprečiti

Sanda Mileusnić | 11. maj 2021. | 12:46 | Zdravstvo

Melanom – jedan od najopasnijih tumora koji je lako sprečiti

Melanom je jedan od najmalignijih tumora, a kako je zbog oštećenja ozonskog omotača i izlaganje sunčevim zracima sve rizičnije, tako je i ovo oboljenje sve češće. Iako se može javiti na mestima gde postoji pigmentno tkivo, poput očiju, melanom je najčešći na koži, gde ga je najlakše i dijagnostikovati, ali se od njega možemo i zaštiti izbegavanjem sunčanja od 10 do 17 časova, te korišćenjem visokog faktora zaštite. Subotičani sa kojima smo razgovarali kažu da se odgovorno ponašaju prilikom izlaganja sunčevim zracima, te da kao zaštitu koriste kremu ili šešir.

Preporuka stručnjaka  je i izbegavanje solarijuma, kao i redovni samopregled kože. Postoje i osobe koje su u većem riziku od nastanka melanoma, a to su svi oni sa svetlom kožom i očima, sa mnogo mladeža, te oni koji u porodici imaju istoriju oboljevanja od melanoma ili drugih malignih bolesti, te im se savetuje pregled kod dermatologa jednom godišnje, jer je pored prevencije ključna i rana dijagnostika, odnosno otkrivanje promena na vreme.

Melanom se može javiti u svim uzrastima, najčešći je na delovima tela koji su izloženi suncu, poput ruku, nogu i na leđima, može se videti i na licu, a kako naša sagovornica ističe treba obratiti pažnju na sve što je na koži neuobičajeno. Ukoliko se primeti nagli rast mladeža, njegovo ispupčenje, krvarenje, promena u boji, asimetrija ili pojava neke izrasline koja ranije nije postojala, sve je to znak da treba da posetimo dermatologa.

Evropski dan melanoma obeležava se 11. maja sa ciljem da se podigne svest šire populacije  o rizicima povezanim sa izlaganjem suncu i merama prevencije koje nas mogu zaštiti od ovog zloćudnog tumora.

Ostale vesti iz ove kategorije