RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Nemačka preduzeća zapošljavaju 4000 Subotičana

Sanda Mileusnić | 17. maj 2021. | 12:04 | Privreda

Nemačka preduzeća zapošljavaju 4000 Subotičana

U Vojvodini posluju 54 nemačka preduzeća koja zapošljavaju oko 23.000 ljudi. U njih je uloženo 1,5 milijardi evra nemačkog kapitala, a iako su prisutna u skoro svim sektorima privrede, najviše ih je u automobilskoj industriji. Sva ova preduzeća su došla da tu ostanu i veoma su angažovana, poručio je direktor Nemačko-srpske privredne komore, Frank Aleter, povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice osnivanja komore. Na skupu kom su pristustvovali privrednici iz obe zemlje bilo je reči o daljoj privrednoj saradnji, njenim potencijalima, kao i o  trenutnom stanju u ekonomiji.

O uspešnoj  saradnji svedoče i lokalni privrednici, a takođe prave i planove za budućnost, kako bi spona između dve države bila još čvršća.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i blizini Evropske unije,  Subotica se našla na mapi velikih investitora, od čega u slobodnoj zoni posluju četiri nemačka preduzeća koja zapošljavaju oko 4.000 građana, a nemački kapital vidljiv je i u drugim oblastima poput KFW projekata, poručuju iz lokalne samouprave.

Nemačka je najveći spoljno-trgovinski i investicioni partner Srbije sa razmenom od 5,3 milijardi evra, saradnja je vidljiva i u drugim oblastima, a Nemačka takođe podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, poručuju iz Ambasade Nemačke i iskazuju nadu da će se dobri odnosi nastaviti i u budućnosti.

Nakon Subotice, Nemačko-srpska privredna komora turneju povodom jubileja nastavlja u Novom Sadu i Nišu.

Ostale vesti iz ove kategorije