RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Aktivno obolelih 168 Subotičana

Sanda Mileusnić | 19. maj 2021. | 11:27 | Zdravstvo

Aktivno obolelih 168  Subotičana

Subotica trenutno broji 168 aktivno obolelih od koronavirusa. U odnosu na period od pre mesec i po dana ovo je značajno poboljšanje, ističe epidemiolog dr Nebojša Bohucki  i izražava nadu da epidemiološka situacija vrlo brzo više neće biti vanredna. Kako napominje, sve ovo je prvenstveno rezultat poštovanja mera, jer iako je 35 odsto punoletnog stanovništva Subotice primilo bar jednu dozu vakcine, to još uvek ne znači da imamo kolektivni imunitet, te apeluje na nastavak nošenja maski.

Dve trećine Subotičana i dalje nije primilo vakcinu, a cilj je da što pre dođemo do situacije da je bar polovina stanovnika cepljena, jer kada bismo na taj broj dodali i one koji su kovid 19 preboleli, došli bismo do oko 70 odsto osoba koje imaju imunitet.

Kako sagovornik dalje priča, u svetu je dato oko milijardu i po doza vakcina protiv kovida 19, nije bilo značajnijih neželjenih reakcija, anafilaksa kao najteža u našoj zemlji nije zabeležena, a retka  je i planetarno, što govori o tome da su vakcine bezbedne.

Ono što će u  narednom periodu doprineti povećanju broja vakcinisanih je činjenica da i lica sa 16 godina mogu da prime cepivo, zaključuje Bohucki.

Ostale vesti iz ove kategorije