RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Subotica postaje regionalni IT centar do 2030.godine

Sanda Mileusnić | 24. maj 2021. | 12:41 | Privreda

Subotica postaje regionalni IT centar do 2030.godine

Kako bi od Subotice za 10 godina napravile potpuno drugačiji grad, pre svega privlačno i dinamično mesto za život, subotičke IT kompanije udružile su se i započele projekat „IT Subotica 2030“. Prateći program od pet tačaka naš grad postaće prepoznatljiv IT centar, idealno mesto za studiranje, život i rad, a plan je da se povećaju i ekološke aktivnosti, kao i društveni sadržaji.

Kako direktor kompanije „Auxality“, Šveđanin Džordž Salfelf ističe, radio je širom sveta, a  tu je zbog stručnjaka, te da je dugoročni cilj u Subotici napraviti dobar IT centar koji će privući ne samo kompanije iz regiona, već i one internacionalne.

U subotičkim IT firmama postoji potreba za novim kadrom, a iako u odnosu na neke druge gradove plate kod nas još uvek nisu konkurentne, nadaju se da će „IT Subotica 2030“ i to doneti i sve podići na viši nivo tako što će privući strane firme.

U projekat su se uključile i subotičke visokoobrazovne ustanove koje školuju budući IT kadar: Ekonomski fakultet i Visoka tehnička škola strukovnih studija.

Subotički IT klaster trenutno čini šest obrazovnih ustanova i dvadeset kompanija koje zapošljavaju preko 1000 radnika, od čega su polovina visoko kvalifikovani sa primanjima iznad proseka.

Ostale vesti iz ove kategorije