RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

I alergični primaju vakcinu - u bolnici

Sanda Mileusnić | 26. maj 2021. | 11:04 | Zdravstvo

I alergični primaju vakcinu -  u bolnici

Svi Subotičani koji žele da prime vakcinu protiv koronavirusa, a imaju istoriju teške alergijske reakcije, odnedavno se šalju u Opštu bolnicu, gde nakon pregleda kod alergologa i uzimanja propisane terapije cepivo primaju u strogo kontrolisanim uslovima.

U čekaonici smo zatekli  Bernadicu Sloboda iz Donjeg Tavankuta, koja nam priča da je alergična na penicilin i još nekoliko lekova  i sa punkta je vraćena krajem marta, a sada je dočekala da primi vakcinu. Kaže određena doza straha postoji, ali važnije joj je to da konačno zagrli decu.

Lekari na vakcinalnom punktu procenjuju ko ide u bolnicu  prilikom uzimanja anamneze od pacijenta, a jedina kontraindikacija na osnovu koje pišu uput je teška alergijska reakcija u vidu šoka koja se javlja na ubod pčele, penicilin, neki drugi lek ili hranu, objašnjava dr Jelena Stojanović iz Doma zdravlja.

Sa vakcinalnog punkta se u bolnicu uputi petnaestak pacijenata nedeljno.

Nakon što Dom Zdravlja pošalje papirologiju, pacijenti se u Opštu bolnicu pozivaju utorkom. Tu alergolog radi procenu i donosi odluku da li je vakcinacija moguća pod specijalnim uslovima, odnosno uz prethodnu pripremu lekovima i uz prisustvo anesteziologa u slučaju neželjene reakcije.

Pacijentima koji se vakcinišu u bolnici daje se isključivo kineski „Sinofarm“,  nakon cepljenja na njih se motri još pola sata, a kako dr Dukić ističe do sada nije bilo neželjenih reakcija.

Ostale vesti iz ove kategorije