RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sve je više onih koji žele da prestanu da puše

Nikola Bulatović | 31. maj 2021. | 12:05 | Zdravstvo

Sve je više onih koji žele da prestanu da puše

U Srbiji učestalost pušenja veća je od evropskog regiona, a prema poslednjim podacima puši oko 2.5 miliona građana. Duvan, koji tiho razara pluća ali i ceo organizam, u našoj zemlji svaki dan ugasi čak 44 života. Ipak, rezultati poslednjeg istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji kažu da se broj pušača smanjuje, dok se povećava broj onih koji ozbiljno razmišljaju da prestanu. Ohrabruje i podatak da opada procenat onih koji ne žele da prestanu da konzumiraju cigarete.

U istom istraživanju najveći broj pušača naveo je da je navika glavni razlog zbog kojeg im je teško da ostave cigarete. Uprkos ovoj, ali i drugim preprekama dobiti od prestanka pušenja su trenutne i velike, poručuju lekari.       

Rizici po zdravlje uzrokovani pušenjem povećali su se usled epidemije koronavirusa, zbog toga što pušači imaju veću verovatnoću da dobiju teži oblik oboljenja, kao i veće šanse da se zaraze jer često dodiruju lice i usta.

Stručnjaci poručuju građanima da ukoliko ne mogu sami da prestanu sa pušenjem, pomoć zatraže kod svog izabranog lekara ili u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja. Svakog 31. maja od 1987. godine obeležava se Svetski dan bez duvana.

Ostale vesti iz ove kategorije