RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Šta nam govore antitela?

Sanda Mileusnić | 2. jun 2021. | 12:24 | Zdravstvo

Šta nam govore antitela?

Antitela, imunitet, Igg i Igm reči su na koje do pre godinu i po dana nismo obraćali pažnju, a za neke do tada nismo ni čuli. A onda je došla epidemija koronavirusa i mnogi su se testirali upravo kako bi saznali da li su postali imuni. Vlasnica jedne od subotičkih laboratorija koja radi analizu krvi na antitela priča nam da je  interesovanje Subotičana veliko. Na rezultat se čeka nekoliko sati, a moguće je prekontrolisati nekoliko vrednosti.

Dok su u početku dolazili oni koji su bolest preležali, ili sumnjali  u to, sada prednjače vakcinisani, koji žele da provere da li su stvorili antitela.

Imunitet protiv kovida-19 je i za stručnjake veoma kompleksna tema. Osobe ga mogu imati iako nemaju antitela u krvi, a sve iz razloga što  imunitet može biti dvojak: humoralni i ćelijski, odnosno celularni. Dok će se prvi pokazati pri klasičnim analizama krvi, drugi neće, jer nije lako merljiv, pojašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Iz ovog razloga, prilikom analize primat bi trebalo dati antitelima protiv „S“ proteina, a može se desiti i da ta količina antitela bude niska, a da osoba ipak ima imunitet i to ćelijski, dodaje naš sagovornik.  Imunitet možemo steći na prirodan način, nakon što prebolimo kovid-19, i veštački  koji nastaje oko 14 dana nakon druge doze vakcine.

Bohucki savetuje građanima da se ne opterećuju time koliko antitela imaju, jer je najvažniji imunitet onaj kolektivni, koji će nas sve zaštititi, i zato svi što pre treba da se vakcinišemo.

Ostale vesti iz ove kategorije