RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Premijerno prikazan film „75 godina posle“

Sanda Mileusnić | 3. jun 2021. | 11:15 | Kultura

Premijerno prikazan film „75 godina posle“

Subotičani su sinoć imali priliku da pogledaju premijeru  filma „75 godina posle“, kroz svedočenje Dragoljuba Kapora, poslednjeg živog učesnika Narodnooslobodilačke borbe u Subotici.  Dokumentarac govori o prijateljstvu srpskih i ruskih vojnika u Drugom svetskom ratu i oslobađanju ovih krajeva od fašista, a nastao je pod pokroviteljstvom Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“.

Film traje 18 minuta, delom je finansiran sredstvima lokalne samouprave, a za tehnički deo bio je zadužen studio „PIPS“ na čelu sa Milošem Radovićem. Snimanje su otežavale i okolnosti  epidemije, jer Dragoljub Kapor ima 95 godina i korisnik je doma, pa je ceo projekat trajao oko godinu i po dana, a u njemu se prepliću dve priče: ljubavna i istorijska.

Premijeri je prisustvovao i direktor Ruskog doma u Beogradu, Jevgenij Baranov, koji je svoju prvu zvaničnu posetu Subotici iskoristio i za razgovor sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem. Okosnica razgovora bila je vraćanje ruskog jezika u subotičke škole, poručuje Baranov i dodaje da je ovo samo prvi korak ka daljoj saradnji.

Nakon subotičke premijere, film će imati projekciju i u Ruskom domu u Beogradu, a plan je da stigne i do ruske publike.

Ostale vesti iz ove kategorije