RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Pobegli iz grada i našli mir na salašu

Sanda Mileusnić | 4. jun 2021. | 11:48 | Poljoprivreda

Pobegli iz grada i našli mir na salašu

Želja da gradsku vrevu zamene boljim i mirnijim životom, odvela je pre osam godina porodicu Kuntić na salaš nekoliko kilometara van Subotice. Krenuli su iz početka, bez prethodnog iskustva u poljoprivredi,  a na salaš koji tada nije ni nalikovao današnjem, prvo su doneli vetrokaz sa petlom. Iako ga je vetar davno odneo, to je bilo dovoljno da kumuje imenu i tako je 2013. godine nastao Pivčiji salaš.

Na salašu površine oko jednog jutra ima i voća, ali povrtarstvo je u fokusu. Iako nemaju sertifikat organske proizvodnje, kako Vedran kaže, gaje skoro pa organsko jer kako i sami jedu sve što proizvedu, trude se da to bude zdravo. Prepoznali su to i kupci, a Kuntići se uvek trude da  ponude i nešto drugačije, pa su tako u njihovim plastenicima rasle ljubičaste paprike, šareni i beli patlidžan, šarena blitva i cvekla i pak čoi, odnosno kineski kupus.

Verni kupci tražili su i domaća jaja, ali, iako su imali koke, to nije bilo dovoljno, pa je sledeća investicija bila kupovina kokoški koje sada slobodno trče po dvorištu.  Nisu to jedine životinje- stanovnici Pivčijeg salaša, tu su i patke, guske, ćurke, morkače, ovce, konj i magarac.

U međuvremenu je nastala potreba i za turizmom — putnici namernici pitali su za prenoćište. Sada imaju salu za proslave i jednu sobu, a u planu je i širenje. Dolaze organizovane ture iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije, a svi u potrazi za mirom, koji je i Kuntiće tu doveo.

Mala grupa odabranih, kako Vedran kroz šalu kaže, danonoćno je radila da bi Pivčijem salašu dala sadašnji sjaj, ali posla još ima. Sve što sada znaju o poljoprivredi naučili su iz vlastitih grešaka, a u grad se, vele, ne vraćaju, jer su tu našli svoj mir.

Ostale vesti iz ove kategorije