RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Prognoze za pšenicu – dobar rod, ali i cena

Sanda Mileusnić | 24. jun 2021. | 12:36 | Poljoprivreda

Prognoze za pšenicu – dobar rod, ali i cena

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Čedomir Božić, obišli su gazdinstvo Milovana Ždrnje iz Novog Žednika, gde su sa domaćinom, ali i drugim poljoprivrednicima tog kraja pričali o žetvi, očekivanim prinosima, ali i drugim temama i problemima u proizvodnji.

Prvim rezultatima žetve ječma i prosečnim  prinosom od 7,3 tona Milovan je nezadovoljan, kaže - očekivali su više. Na njegovim parcelama uskoro će početi i žetva uljane repice gde očekuje dobar rod, ali ga zbog vrelog talasa brine pšenica.

Ministar Nedimović, s druge strane kaže da na prostoru cele Vojvodine očekuje dobar rod pšenice, ali da polako moramo početi da razmišljamo o tome kako će kukuruz preživeti do berbe. Prognoze su da će ovu godinu obeležiti ekstremna ratarska  proizvodnja, koju će pratiti i dobre cene, dodaje Nedimović.

Dobrom rodu pšenice i rekordnim prinosima nadaju se i iz Pokrajine.

Sastanku je prisustvovao i čelni čovek grada, Stevan Bakić, koji je istakao da je resor  poljoprivrede od izuzetnog značaja za Suboticu, a da je za njega u ovogodišnjem budžetu opredeljeno  90 miliona dinara.

Bakiće je podsetio i da će ratari moći besplatno da uzorkuju zemljište za šta je izdvojeno 2,5 miliona dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije