RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Jubileji sela - Višnjevac i Novi Žednik osnovani pre jednog veka

Nikola Bulatović | 28. jun 2021. | 10:58 | Društvo

Jubileji sela - Višnjevac i Novi Žednik osnovani pre jednog veka

Pre više od 100 godina borci iz Like, Crne Gore, Hercegovine i Bosne, rizikovali su svoje živote u proboju Solunskog fronta kako bi dali doprinos oslobođenju otadžbine. U znak zahvalnosti dodeljena im je zemlja u okolini Subotice. Tako su nastala sela Višnjevac i Novi Žednik, a kako podvizi i žrtve osnivača ne bi pale u zaborav, meštani su obeležili jubileje koji su bili propraćeni programima koji su podsetili na njihova dela. Žarko Anđelić, potomak dobrovoljaca koji su osnovali Novi Žednik, podsetio je kako je to izgledalo pre čitavog veka.

Doseljenike je Austrougarska vojska sa svojih ognjišta nasilno mobilisala kako bi se borili protiv Rusije, a oni su na frontu bežali kako bi prešli u službu ruskog cara. Kada je Rusija izašla iz rata, Kraljevina Srbija je organizovala njihovo prebacivanje na Solunski front gde su se borili za oslobođenje otadžbine.

U Đeneral Hadžićevo, kako se prvo zvao Novi Žednik, na osnovu uredbe iz 1919. godine doselilo se 170 porodica, a u Višnjevac čak 219. Miloš Bursać, predsednik Saveta Mesne zajednice „Višnjevac“ naglasio je da su meštani ponosni na njihova dela, ali da im najveću radost predstavljaju nove, mlade generacije.

Gradonačelnik Subotice čestitao je meštanima jubileje i izjavio je da je Grad posvećen podsticaju napretka sela koje su osnovali junaci sa Solunskog fronta.

Na manifestacijama je obeleženo i 80 godina od kada su mađarski okupatori u logore poslali 516 stanovnika iz Višnjevca i 230 iz Novog Žednika.

Ostale vesti iz ove kategorije