RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Mašine (ni)su zamenile ljude-berači voća i dalje traženi

Nikola Bulatović | 29. jun 2021. | 12:52 | Privreda

Mašine (ni)su zamenile ljude-berači voća i dalje traženi

Iako su mašine dobrim delom zamenile potrebu za ručnim branjem voća, ovi poslovi i dalje su u ponudi o čemu svedoče brojni oglasi po portalima, novinama i autobuskim stanicama – traže se berači.

Sezonski poslovi prilika su mnogima da dodatno zarade, međutim ima i onih koji kao Goran Simić od njih žive tokom cele godine. Posao berača  našao je preko oglasa i on mu je kako kaže lakši od onih koje radi zimi, koji su bolje plaćeni.

Za većinu studenata i đaka leto je vreme za odmor ili pak pripremu ispita. Za Josipa Mikovića to je period kada može da zaradi i kvalitetno popuni slobodno vreme.

Branje voća zbog izloženosti suncu i visokim temperaturama nije ni malo lako, pa zbog toga nije ni primamljivo. Često su voćnjaci zarasli u korov ili se radi u dubokom pesku, a treba i ustati rano, što dodatno otežava uslove. Ipak, Ištvan Brešćanski, vlasnik voćnjaka, kaže da je ove godine uspeo da nađe dovoljno radnika.

Ištvan se priseća da je nekada zapošljavao puno više berača, od kojih bi polovina odustala već drugog dana. Veruje da broj radnika koji je nekada bio potreban da se voćnjak obere, danas ne bi mogao da nađe.

Zarada zavisi od voća koje se bere, a branje višanja se u okolini Subotice plaća 200 dinara po satu.

Ostale vesti iz ove kategorije