RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Takmičenje risara za vikend u Đurđinu

Silvia Martinović | 6. jul 2021. | 11:03 | Kultura

Takmičenje risara za vikend u Đurđinu

Na njivi pokraj katoličke crkve u Đurđinu održaće se takmičenje risara, u okviru programa proslave „Dužijance", koje se priređuje više od pedeset godina. Ovo je jedinstveni prikaz i simulacija rada od košenja žita do vršidbe na starim mašinama na tradicionalan način.

Takmičari stižu u zoru, oko šest sati, pa kose žito, vežu snoplje, a žiri ocenjuje brzinu, urednost, pravilnost i preciznost njihovog rada.Ove godine, zbog situacije sa svetskom pandemijom, neće se takmičiti grupe iz inostranstva, ali i pored toga, žiri će sigurno imati težak zadatak - vele organizatori. Ipak, glavni cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije, da bi mladi videli, šta su i kako to radili njihovi preci.

Organizatori su se zahvalili i Mariji Kujundžić, koja već trideset godina aktivno učestvuje u obavljanju poslova oko organizacije ovog takmičenja.

Takmičenje risara će i ove godine imati i bogatu gastronomsku ponudu sa tradicionlanom hranom, a u programu za najmlađe priređuje se prikaz dečje igre „kasalisica“, koja će se odvijati na njivi, baš kako je to nekada bilo. Program počinje u subotu, 10. jula u Đurđinu, u šest sati sa okupljanjem risara, a početak samog takmičenja predviđen je u 9 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije