RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Nema dovoljno vakcinisanih, a delta soj stiže

Silvia Martinović | 8. jul 2021. | 09:34 | Zdravstvo

Nema dovoljno vakcinisanih, a delta soj stiže

Četvrti, takozvani delta ili indijski soj virusa kovid-19 već je prisutan i u Srbiji. Međutim, oni koji su se vakcinisali, mogu da budu mirni – poručuju lekari.

Epidemiološka situacija u Subotici je trenutno mirna, dešava se da se danima ne otkrije nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Da li će se tako i nastaviti, zasad se ne zna zasigurno, jer su prvi slučajevi zaraze delta sojem već su registrovali u našoj zemlji, navodi epidemilog dr Nebojša Bohucki.

Osobe koje su primile dve doze bilo koje vakcine su bezbedne, što ne znači da ne moraju i dalje da budu oprezni, objašnjava dr Bohucki. Problem je, kako ističe, što je broj vakcinisanih još uvek ispod 50 posto.

Rešenje je u kolektivnom imunitetu, iako smo u ovom trenutku još daleko od toga. Poslednji talas virusa će proći tek kada velika većina stanovništva, najmanje 70 posto bude vakcinisana. Kako epidemiolog ističe: za vakcinisane nema razloga za strah, a oni koji to još nisu učinili, ovo je pravo vreme da se odluče na taj korak, jer je pitanje vremena kada će se prvi slučaj delta soja pojaviti i u Subotici.

Ostale vesti iz ove kategorije