RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Bolnica podnela ogroman teret- lečeno 3000 kovid pacijenata

Marijana Tolimir | 8. jul 2021. | 09:54 | Zdravstvo

Bolnica podnela ogroman teret- lečeno 3000 kovid pacijenata

Za razliku od kraja marta i početka aprila kada je zbog kovida broj hospitalizovanih dostigao čak 200 pacijenata, situacija u Opštoj bolnici Subotica je trenutno mirna – na lečenju zbog infekcije koronavirusom nalazi se samo jedan pacijent, dok se dnevno obavi pet do šest pregleda.

Međutim, tokom godinu i po dana ova zdravstvena ustanova prošla je kroz ogroman test, koji je kako ocenjuju nadležni i položila: u subotičkoj bolnici lečeno je čak 3000 pacijenata, kroz respiratornu ambulantu prošlo je 11.000 ljudi i urađeno je 25.000 testova na kovid, navodi direktor ustanove, dr Slobodan Puškar. Kako ističe, pred njima je bio ogroman posao koji je zahtevao velike napore, ali su u tome uspeli i ni jedan pacijent ne samo iz Subotice, već iz okoline nije bio uskraćen za lečenje.

Iza osoblja bolnice je težak period i neiskorišćeni godišnji odmori, i mirnu situaciju zaposleni koriste upravo da predahnu, kaže dr Puškar, kako bi se pripremili za eventualni jesenji talas, za koji se nadaju da se ipak neće dogoditi.

Iako je epidemiološka situacija povoljna, Opšta bolnica je u pripravnosti, napominje direktor. Infektivno odeljenje i jedinica intenzivnog lečenja su spremni za prihvat većeg broja pacijenata. Ipak, kako do širenja bolesti ne bi došlo, naš sagovornik apeluju na građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se stekne imunitet i epidemija okonča.

Sa stišavanjem epidemije, u bolnici očekuju da će se ponovo vratiti elektivnom programu, kao i smanjenju listi čekanja za operaciju kuka i katarakte, kao i da će sve ambulante raditi uobičajeno.

Ostale vesti iz ove kategorije