RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Groznica Zapadnog Nila – lakše sprečiti nego lečiti

Silvia Martinović | 13. jul 2021. | 09:00 | Zdravstvo

Groznica Zapadnog Nila – lakše sprečiti nego lečiti

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila ove godine detektovan je prošle nedelje u Beogradu, što je i bilo očekivano s obzirom na to da se od 2012. godine otkad se beleži u Srbiji, pojavljuje svake godine.

Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca, koji se inficiraju prilikom sisanja krvi zaraženih ptica. Ptice su glavni rezervoari ove bolesti, a kod njih je infekcija najčešće asimptomatska, objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Iako je u većini slučajeva bolest asimptomatska, u oko 20 odsto može doći do nekih tegoba, kao što su glavobolja, bol u mišićima, ili povišene telesne temperature.

Osim starijih osoba, u opasnosti su i oni koji imaju neko hronično oboljenje, jer najteži oblici virusa Zapadnog Nila mogu biti kobni. Ono što je dobra vest jeste da se virus ne prenosi s čoveka na čoveka, ali protiv uboda komaraca moramo da se zaštitimo koliko je to u našoj mogućnosti, savetuje dr Bohucki.

Trenutno ne postoji vakcina protiv ove bolesti, kao ni ciljana terapija, pa je jedini način da se izbegne bolest - prevencija.

Ostale vesti iz ove kategorije