RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Sutra počinje Palićki filmski festival

Sanda Mileusnić | 16. jul 2021. | 12:28 | Kultura

Sutra počinje Palićki filmski festival

Sutra počinje Festival evropskog filma Palić. U 28. izdanju na dobro znanoj lokaciji Letnje terase glavni  program će otvoriti film „Dnevnik iz Gvantanama“ reditelja Kevina MekDonalda, a na svečanom otvaranju biće uručene i nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koja će ove godine otići u ruke glumcu Aleksandru Berčeku i reditelju Kristijanu Pecoldu. Dobitnica nagrade „Underground spirit“ je Ada Solomon, a po prvi put je uvedena i specijalna počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematogafiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić.

Glavni deo programa 28. Festivala čini 12 filmova u takmičarskom delu i jedan van konkurencije. Našli su tu svoje mesto tri filma sa Kanskog festivala, čije je pomeranje dodatno povećalo neizvesnost održavanja Palićkog festivala, dva britanska koji otvaraju i zatvaraju program, ali i jedan domaći koji će svoju svetsku premijeru imati u četvrtak 22.jula –„Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića.

Festival evropskog filma Palić traje do 23.jula, a 139 naslova iz svih krajeva Evrope u 11 različitih selekcija i programskih celina biće prikazano na nekoliko lokacija, na Letnjoj pozornici i u bioskopima Eurosinema, Abazija i Lifka.

Organizovanog autobuskog prevoza sa Palića nakon večernje projekcije ove godine neće biti  - poručuju organizatori. U slučaju lošijih vremenskih uslova program će prvog dana biti premešten na Veliku terasu, a svim ostalim danima u bioskop Eurosinema.

Ostale vesti iz ove kategorije