RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Leto je idealno vreme za vakcinaciju

Marijana Tolimir | 26. jul 2021. | 11:03 | Zdravstvo

Leto je idealno vreme za vakcinaciju

Vakcinacija poslednjih nedelja u našem gradu jenjava – nedeljno se da oko 500 prvih doza i 300 revakcina, dok je potpuno imunizovano 46.000 građana, odnosno blizu 43 odsto. Ipak, iz Doma zdravlja poručuju da su oni  i dalje na punktu, te da je leto pravo vreme da se oni koji još uvek nisu, vakcinišu jer je smanjena aktivnost virusa, samim tim i mogućnost zaraze između dve doze. Na raspolaganju su i dalje vakcine „Sinofarm“ i „Fajzer“ bez poziva, dok je za „Sputnjik V“ potrebna prijava preko Euprave.

U proteklih par nedelja, intenzivno su se vakcinisali svi oni sugrađani koji su ranije bili odbijeni zbog nekih kontraindikacija, poput alergija na lekove ili ujeda pčela, i kako poručuju iz Doma zdravlja nije bilo ni jedne neželjene reakcije, te pozivaju sve koji imaju neku dilemu da se jave na vakcinalni punkt.

S druge strane, situacija u Kovid ambulanti je za sada mirna - dnevno se obavi dvadesetak prvih pregleda, a nedeljno bude par pozitivnih slučajeva. Ipak, zbog lošeg obuhvata vakcinacijom, nadležni strahuju da bi povoljna situacija mogla brzo da se preokrene.

Vakcinalni punkt u Novoj opštini radi svaki dan od 8 do 20 časova, osim vikendom kada je otvoren do 14 časova. Deca od 16 do 18 godina mogu da prime „Fajzer“ vakcinu uz prethodnu potvrdu pedijatra da je dete zdravo.

Ostale vesti iz ove kategorije