RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zaštita od virusnih infekcija potrebna i na kupalištima

Silvia Martinović | 30. jul 2021. | 08:25 | Društvo

Zaštita od virusnih infekcija potrebna i na kupalištima

Na uređenim kupalištima i bazenima u okolini Subotice se redovno kontroliše kvalitet vode. Palićko jezero se već godinama ne preporučuje za kupanje, ali su zato bazeni čisti i bezbedni – to potrvđuju i Subotičani sa kojima smo razgovarali.

Međutim, oprez nije na odmet čak i za vreme godišnjih odmora, jer neke infekcije se mnogo brže šire leti, inkubacija im je kratka, i vrlo brzo mogu da nam izazovu neprijatnosti. To su prvenstveno stomačni virusi, koji mogu nastati zato što se tokom igre u bazenima nagutamo vode, ali i ako nemamo naviku da se istuširamo posle svakog izlaska iz vode. U tom slučaju, možemo dobiti i kožne infekcije, objašnjavaju lekari.

Higijena tela i ruku je neophodna, ali je bitno i da budemo odgovorni prema drugima, pa ako imamo bilo kakve simptome, da ne odlazimo na kupališta, da ne bi širili potencijalnu zarazu, savetuje naš sagovornik.

Da bi voda ostala čista, u bazenima se koristi hlor. Ipak, i to može izazvati probleme: može doći do iritacije kože sa pojavom svraba pre svega kod osoba sa suvom kožom sklonim alergijama, a može doći čak i do blage promene boje kose koja u prisustvu hlora često dobija zelenkastu nijansu. Zato trebamo ozbiljno razmisliti koje kupalište ćemo izabrati i na koji način ćemo se zaštititi od neprijatnosti, da nam godišnji odmor protekne bez ikakvih neprijatnosti, poručuju stručnjaci.

Ostale vesti iz ove kategorije