RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

U Subotici 60 odsto majki doji svoje bebe

Sanela Simeunović | 4. avgust 2021. | 11:24 | Zdravstvo

U Subotici 60 odsto majki doji svoje bebe

Dojenje je najprirodniji i najzdraviji način ishrane deteta i čini prioritet  u prvih šest meseci života bebe, jer su voda,minerali i vitamini su u najboljem odnosu u majčinom mleku, podsećaju stručnjaci povodom Svetske nedelje dojenja. Prema proceni Patronažne službe oko 60 odsto majki u Subotici doji svoje bebe. Jedna od njih je i Stevana Cupać Farago majka petomesečne bebe, koja ističe da dojenje, pored dobrobiti kada je reč o  razvoju i zdravlju deteta, nudi i druge prednosti. 

Dojenje se savetuje do kraja prve godine života, a iako ne postoji gornja granica, bitno je znati da je najznačajnije u prvih pola godine. Za uspešno dojenje važna je i ishrana majke, koja treba da bude raznovrsna i bogata, bitno je da majka prati reakcije deteta, te  da izbaci pojedine namirnice ako je to neophodno. Zaštita novorođenčeta od infekcije, smanjenje rizika od pojave alergija, te pojačavanje otpornosti organizma bebe, samo su neke od prednosti dojenja, precizira pedijatar dr Josipa Krajninger Parčetić.  

Preduslov uspešnog dojenja  pored zdravlja majke i deteta je i podrška porodice, partnera, šire okoline, kao i stručna pomoć. Da li je beba gladna svaki put kada zaplače, zašto se budi noću po nekoliko puta i slično, jesu nedoumice sa kojima se majke susreću prilikom dojenja, te lekari apeluju da se u svakom trenutku mogu javiti, kako bi dobile stručnu pomoć i podršku.

Ostale vesti iz ove kategorije