RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Smeštaj uz podršku brine roditelje

Sanela Simeunović | 9. avgust 2021. | 11:48 | Društvo

Smeštaj uz podršku brine roditelje

U  Novoj opštini održan je sastanak u organizaciji Severnobačkog upravnog okruga, gde se govorilo o  problemima kao i o pružanju podrške osobama sa invaliditetom. U ovom društvenom dijalogu, reči je bilo  između ostalog i o problemu smeštaja uz podršku, koje je jedno od glavnih pitanja roditelja. U Domu „Kolevka” smeštaj i podrška se zakonski pružaju do 26 godine života, te je nakon toga potrebno rešiti pitanje boravka, objašnjava načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Bojan Šoralov. Šoralov ističe da se u potrazi za rešenjima, pojavio model Udruženja osoba sa invaliditetom „Volja za životom” iz Velike Plane.

Organizacija iz Velike Plane, predstavila je svoj način rada, a najviše se govorilo upravo o stanovanju uz podršku. U okviru  modela koji se primenjuje u ovom Udruženju, planira se otvaranje još pet kuća, što predstavlja kapacitet za oko 100 osoba. 

Najveći problem je ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite, poput stanovanja uz podršku, radno angažovanje u okviru radnih centara i slično, što iz različitih razloga pogođene strane nisu u stanju da ostvare, rekla je Snežana Maravić, predstavnica Udruženja „Zajedno” .

Sastanku su prisustvovali  predstavnici svih udruženja sa teritorije Severnobačkog upravnog okruga koja su osnovana sa ciljem podrške i pružanja usluga osobama sa invaliditetom, kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave i socijalnih ustanova.

Ostale vesti iz ove kategorije