RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Otvorena 25. Subotička letnja akademija

Redakcija TV Subotica | 9. avgust 2021. | 12:10 | Društvo

Otvorena 25. Subotička letnja akademija

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je otvorena 25. Subotička letnja akademija, akreditovan program stručnog usavršavanja pod nazivom „Heroji pedagogije” koji se održava do 12. avgusta i koji je okupio brojne predavače – saradnike uglednih visokoškolskih ustanova iz zemlje i inostranstva i oko 150 polaznika.

Učesnicima Akademije obratio se predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor, koji je u pozdravnom govoru rekao da je Udruženje prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke, organizator ovog stručnog programa, tokom skoro tri decenije rada steklo veliki ugled i da ima značajnu profesionalnu ulogu u obrazovanju na mađarskom nastavnom jeziku u Vojvodini. Pored stručnog usavršavanja prosvetnih radnika i zastupanja njihovih interesa, ovo udruženje bavi se i organizovanjem edukativnih kampova i raznih takmičenja u oblasti obrazovanja za decu i učenike.

Dr Balint Pastor je naglasio značaj 25. godišnjice Subotičke letnje akademije, jer – kako je rekao, to govori o činjenici da prosvetni radnici koji svoje zanimanje doživljavaju pozivom, stalno stručno usavršavanje i doživotno učenje smatraju neizostavnim, pružajući time i primer svojim učenicima, okruženju pa i društvu u celini.

„Školska godina za nama dokazuje da je danas biti nastavnik teže nego ikada. Nastava na daljinu je uvedena bez mogućnosti detaljnih prethodnih priprema, jer se obrazovno-vaspitni proces naše dece nije smeo prekinuti. Međutim, iako se obrazovno-vaspitna delatnost morala nastaviti pod potpuno novim i drugačijim okolnostima punih nedoumica i izazova za prosvetne radnike, oni su iz dana u dan pružali svu potrebnu pomoć i podršku svojim učenicima i njihovim roditeljima” – naglasio je Pastor.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke Ibolja De Negri, pomoćnik ministra zadužen za međunarodne odnose u Ministarstvu za ljudske resurse Mađarske dr Zoltan Lerinci, predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine mr Jene Hajnal , pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Slovačkoj Iren Fekete.

Ostale vesti iz ove kategorije