RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bakić: U Subotici nema animoziteta prema Hrvatima

Redakcija TV Subotica | 9. avgust 2021. | 12:27 | Društvo

Bakić: U Subotici nema animoziteta prema Hrvatima

Povodom incidenta u Aleksandrovu, koji je prijavio Subotičanin Z.B. tvrdeći da je fizički napadnut i vređan zbog svoje nacionalne pripadnosti, na svom Fejsbuk profilu oglasio se gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, saopštenjem koje u celosti prenosimo.

”Poštovani sugrađani,

Prvo ću navesti jednu istinu, koja je sama po sebi očigledna ali se, iz nekog razloga, stalno insistira da je ponavljamo – naša zemlja i naš grad su multietnički, time se ponose i u našem društvu nema mesta mržnji i bilo kakvoj diskriminaciji bilo koga, zbog nacionalne pripadnosti, porekla, boje kože i drugih ličnih osobina. Svaki izraz i pojavu nacionalne i bilo koje druge netrpeljivosti Grad Subotica najoštrije osuđuje i poziva sve Subotičane da neguju duh zajedništva i suživota po kojem smo poznati širom sveta.

Javnost je prethodnih dana uznemirila vest o incidentu, koji je prijavio naš sugrađanin Z.B. koji tvrdi da je fizički napadnut i vređan zbog svoje hrvatske nacionalne pripadnosti, zajedno sa članovima svoje porodice, koji su državljani Republike Hrvatske. Meni je, kao gradonačelniku, najvažnije da je Policijska uprava u Subotici odreagovala efikasno, da je osumnjičeni za ovaj incident brzo otkriven i da su sve relevantne informacije prosleđene nadležnom tužilaštvu, za koje sam siguran da će, u zakonskom roku, obaviti svoj deo posla, kako bi pravda bila zadovoljena.

Medijski navodi u vezi sa ovim slučajem, naročito u susednoj Hrvatskoj, u kojima se izražava sumnja u institucije Republike Srbije, a odgovornost za incident pripisuje čak i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, veoma su zabrinjavajući i mi ih odlučno odbacujemo, pozivajući Subotičane da ne dozvole da im bilo ko podriva poverenje u Ministarstvo unutrašnjih poslova naše zemlje.

Napadnuto je saopštenje Policijske uprave u Subotici, u kojem je navedeno da je povod za incident bio sukob oko parkiranja. Ni u jednom trenutku PU u Subotici nije negirala da je Z.B. prijavio i uvrede na nacionalnoj osnovi, kao i fizički kontakt. Povod nije isto što i sadržina i tok nekog sukoba i izgreda. Da je pitanje parkinga bilo deo incidenta potvrdio je i Z.B. gostujući 7. avgusta u Dnevniku zagrebačkog studija N1 televizije. Dakle subotička policija nije nikoga obmanjivala, niti je pokušala da izmeni išta od onog što je oštećeni sugrađanin izjavio, a što je ušlo u službenu belešku. Smatram da je važno da se to konstatuje, jer je od velikog značaja da Subotičani imaju puno poverenje u svoje organe reda i zakona, u kojima rade njihovi rođaci, komšije i prijatelji, svih nacionalnosti.
Želim jasno da izrazim za subotičku javnost – nije slika našeg grada i odnosa prema hrvatskoj manjini bilo koji pojedinačni izgrednik, koji izgovara nekakve gadosti. Slika Subotice je Dužijanca, koju smo juče proslavili, gde je hiljade ljudi bilo prisutno bez ikakvih incidenata. Gde su subotički Hrvati izražavali svoju tradiciju i kulturu ponosno i bez ikakve bojazni, uz učešće i podršku najvišeg rukovodstva ovog grada. Sve su to mogli da vide i naši gosti iz verskog i državnog života Republike Hrvatske.

Verujem da su oni verno preneli jedan pozitivan utisak u svoju matičnu državu i da će se retorika u vezi ovog slučaja smiriti, na korist međunacionalnih i međudržavnih odnosa.

Grad Subotica neće reagovati na svaki postupak nerazumnih i nasilnih pojedinaca, kakvih ima u svim društvima, jer izgredi i incidenti nisu merilo duha jednog grada i njegovog odnosa prema bilo kome. Jasne su pozicija i stavovi kako Republike Srbije, tako i naše gradske vlasti, u vezi sa međunacionalnim odnosima. Više je urađeno za afirmaciju i snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji u proteklih nekoliko godina, nego tokom tri prethodne decenije.

Apelujem na Subotičane da mi, koji nismo dozvolili da nas najgori period međunacionalnih sukoba i ratova na prostoru bivše Jugoslavije podele i zavade, ne dozvolimo to ni danas, kada je lakše nego ikada od izolovanog incidenta konstruisati opšte zaključke koji ne služe ni istini, ni dobrim odnosima.”


 

Ostale vesti iz ove kategorije